2017. június 25., vasárnap

C. Cassandra

A webcomic-rajzoló nők töretlen sikerrel bírnak manapság. Sarah Andersen munkásságáról született már poszt, most egy nagyon hasonló, mégis kicsit más alkotással találkozunk. Göndör hajú lánynak lenni nem csak játék és mese, pláne, ha az Y-generáció büszke képviselője. Cassandra Calin képregényei a ronda, de vicces igazságokról szólnak: lássuk, mit is tud igazán.

Cassandra Calin a valóságban
Cassandra Calin Romániában született 1994-ben, 10 éves korában Montrealba költöztek, azóta is ott él, de évente egyszer visszalátogat szülőföldjére. 2014-ben kezdte feltölteni képregényeit az online világba, Facebookon már több mint másfél millió követővel rendelkezik. Bevallottan autográf képregény ez, még a mellékszereplők karaktereit is a valóságból meríti. Azóta több nyelvre is fordítják képregényeit (spanyol, olasz, brazil portugál, török, és természetesen magyarra is), a gyűjteményes kötet pedig tervben van.
Munkásságának különlegessége a részletességre való törekvés. A legtöbb rajzolóval ellentétben nem skiccekben gondolkodik, mindegyik képkocka egy-egy külön műalkotás a webcomicok tengerén. Így - habár felhozott témái nem mindig bírnak az újdonság hatásával - stripjei nemcsak szórakoztatóak, de szemet gyönyörködtetőek is.

Bár ez elég érdekesen hangozhat, Cassandra elsősorban a hajával nyerte el népszerűségét. Tudjuk, hogy minden szöghajú göndör hajra vágyik, a göndör hajjal küzködők pedig egyenesre. Hát... ő most megmutatja nekünk, hogy mekkora kín is, ha az embernek egy kezelhetetlen, ám annál nagyobb önállósággal bíró lobonc költözik a fejére:


A képek jó része szól a hajjal való küzdelemről, ami egyébként nem meglepő: ezek mindennapos epikus csaták önnön genetikánk ellen, igazi se veled-se nélküled kapcsolat: levágni sajnáljuk hisz olyan szééééééép de megtartani meg szörnyű kihívás.

Kurrens téma még a szingliélet is, de persze ez sokkal változékonyabb, mint a göndör haj. Elég magas relatable-faktorral bír emiatt is:
Mégis, az ami miatt még inkább be tudja magát lopni a szívünkbe - nekünk nőknek, és férfiaknak is -, az az, hogy mi lányok, mennyire hihetetlenül szerencsétlenek vagyunk. Csetlünk-botlunk a hajunkban a sokszor banális problémáink között, nem tudunk naplót vezetni, nem tudunk sminkelni, nem tudunk csinálni semmi olyan dolgot, ami látszólag másoknak oly' természetes - pedig szerintem minden lányban ott van egy kis C. Cassandra, bármennyire is próbálja titkolni.

Az angol változat egyszerű nyelvezetet használ, egy alap nyelvtudással is könnyen olvasható. De azoknak sem kell csüggedni, akik esetleg nem ismerik a nyelvet: 2016 augusztusában indult Facebookon a hivatalos magyar fordítás, jelenleg főleg retrospektíven dolgozik a fordító.
Kinek ajánlom?
Ha bírod a kifejezetten csajos témákat és egy puruttya göndörhajú szerencsétlennek érzed magad, akkor Cassandrában egy hasonmásodra lelsz majd. Az est fényének beteljesítéséhez pedig egy jó nagy bögre habos-hajas kakaót és csokis muffint ajánlanék. Sok-sok csokival.
Linkgyűjtemény
Hivatalos oldal
Facebook
Hivatalos webshop
C. Cassandra Hungary

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése