2017. június 20., kedd

Cyanide and Happiness

Esélyesen az első webcomic, amivel találkoztam, a Cyanide and Happiness volt. A társadalmi konvenciókba nehezen beszuszakolható, váratlan poénoktól terhes képregény 2004 óta elérhető, így egyike a legrégebbi webcomicoknak, mely még ma is töretlen sikerrel fut. A képregények mellett 2009 óta már rövidfilmeket is készítenek, érdemes azokat is megtekinteni. A C&H tényleg bármin tud viccelődni, így legyünk körültekintőek, mielőtt ajánlanánk bárkinek is: begyöpösödöttek kíméljenek!

Balról-jobbra: Rob DenBleyker, Dave McElfatrick, Kris Wilson
A Cyanide and Happiness több alkotó keze munkája: Dave McElfatrick, Kris Wilson, Rob DenBleyker, valamint a később, 2014-ben távozó Matt Melvin a kezdetek kezdetén csak online ismerték egymást. Kris kezdetleges, egérrel rajzolt képregényei megragadták Rob fantáziáját, Matt megalkotta a honlapot és később Dave is csatlakozott a társulatba. A webcomic grafikája és témája is közös munka, bár az egyéni sajátosságok mindkét téren megmutatkoznak. Az eredetileg animációkat készítő srácok pedig a képregény mellett visszatértek gyökereikhez és annyi minden más mellett már rövidfilmeket is gyártanak - sokoldalúságuk ebben is látszik.

A Cyanide and Happiness humorforrása gyakorlatilag minden, amivel meg lehet sérteni valakit. Rasszizmus, abortusz, hímsovinizmus, fekete humor (látszik, hogy ír is van a csapatban), perverzitás, kifacsart szülő-gyerek kapcsolat... a tárház felsorolhatatlan. Nem véletlen tehát a "Cián és boldogság" név, érzékenyebb lelkűek (főleg SJW-k) messzire kerüljék ezeket a képsorokat, szükséges egyfajta nyitottság és beteg humorérzék a "ciánrezisztanciához".

Szerencsére ritkán dolgoznak szóviccekkel, így a magyar fordítás sem nehézkes: a C&H Magyarul blog gondozza, habár inkább a Facebook-oldaluk aktív. Nehéz lépést tartani a készítőkkel, mert naponta közölnek új képregényeket és hetente új videókat, de azért a magyarok is felveszik a kesztyűt és igyekeznek fordítani őket - méghozzá elég jól. Az egy-két perces videókat, és a Cyanide & Happiness Showt is több ember ülteti át magyarba, Youtube-on és a Facebook-oldalon is megtalálhatóak (bár nem mernék rá megesküdni, hogy magyarul mindegyik).

Mindent egybevéve, a C&H óriási karriert futott be a neten, és a srácok nem állnak le: Kickstarter-gyűjtéseket indítanak, turnéznak, könyveket adnak ki és szórakoztatják a világ kifacsart humorral bíró embereit.
Kinek ajánlom?
Őszintén? Mindenki lessen fel az Explosmra egyszer. Tekerj végig pár képregényt. Ha felhorgadó önérzetességet érzel, akkor bújj pokróc alá egy bögre kakaóval. Ha artikulálatlan röhögésben törsz ki, akkor fogyasztásra kóbor kutyák vérét és embriókból készült kalácsot ajánlok... Beteg vagy, ember. Velem együtt.
Megjelent könyvek:
Cyanide and Happiness Vol. 1. (első kiadás: 2005, második: 2010)
The Cyanide & Happiness Depressing Comic Book (2005)
Cyanide and Happiness Vol. 2.: Ice Scream & Sadness (2010)
Cyanide and Happiness: I'm Giving You The Finger (2010)
Cyanide and Happiness: Punching Zoo (2013)
Cyanide and Happiness: Stab Factory (2015)
Linkgyűjtemény:
Hivatalos oldal
Hivatalosan magyarul (FB)
Hivatalosan magyarul (blog)
Facebook

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése