2017. június 20., kedd

The Awkward Yeti - Heart and Brain

A The Awkward Yeti igazi kis kuriózum. Több alsorozata is van, de a Heart and Brainnel nyerte el igazán népszerűségét. Lars, a nagy kék jeti belső szerveinek (főképp az agyának és a szívének) vicces és "enyhén" sztereotip társalgásai állnak középpontban: a Szív cuki naivitása és az Agy lehűtő racionalizmusa a "konfliktusok" forrása, de mellettük megszólal még a pösze Nyelv, a kövecskéket vígan gyártó Epe, a maffiamódszerekkel dolgozó Szempár és néha a Tüdők és a Bélrendszer is beugranak pár képkocka erejéig.

A képregény alkotója, Nick Seluk pszichológia Ba-t végzett, michigani családos férfi, 2012-ben kezdte el a képregényt, 2014 óta pedig teljes munkaidejét a The Awkward Yetivel tölti, előtte grafikus tervezőként dolgozott. Láthatóan nemcsak az ember lelki, hanem fizikai részében is érdekelt: mindhárom sorozata (Heart and Brain, Medical Tales Retold, The Awkward Yeti, de még az Egyéb kategória is!) ezekkel foglalkozik. Az "egyszerű halandók" mellett orvostudományi területen tanulók-dolgozók is látványosan rajonganak munkásságáért, nem véletlenül: nem nélkülözi a tudományos alapokat, és ezeket nem sajnálja sztereotípiákkal is keverni. Például mindenki tudja, hogy a szív csak szimbolikusan felelős az érzelmekért, de néha az ő szerepe is "lekorlátozódik" mondjuk egy szívritmuszavarra. Ettől lesz igazán szerethető és népszerű a The Awkward Yeti-univerzum: közérthető, aranyos és még tanulságos is.
Az effajta humor elsődleges erőssége az, hogy kivételesen nem bánt senkit. A felhozott témák problematikussága mindenki által átérezhető - főképp, ha az ember egy kicsikét konformista -, de ellentétben a ma közkedvelt "relatable" képregényekkel szemben nem kifejezetten önéletrajzi jellegű: így a szereplő(k) nem a megszokott hatással bírnak: nem "olyan, mint én", hanem "ez én vagyok". A szimpátia helyett inkább a (szószerinti) teljes belsővé tétel a cél. A három fő karakter a Freud-i személyiségszerkezet megtestesítői: az ösztönén a Szív, az én maga Lars, a kék jeti, végül a felettes-én az Agy. Mellettük pedig egyéni személyiségjegyeket kapnak a különböző szervek, kiegészítő (ám néha még népszerűbb!) karakterei a képregény-alkotta világnak.
Bár nincs hivatalos magyar fordítása, nem kell megijedni attól, hogy majd mindenféle latin-eredetű krónikus betegségnévvel találkoznánk. Némely stripnél azért jól jön egy középszint-körüli angol, de jó szívvel ajánlom haladóbb angolosoknak is, sok-sok új (és néha hasznos) szóval gyarapíthatják szókincsüket - kapásból az összes belső szerv nevével, például. :)

Kinek ajánlom?
Bárkinek! De komolyan. Ha bírod a cukiságot, van egy kis angoltudásod és mersz új dolgokba belevágni (Szív, ne, menjél már, az Agy teljesen rápörgött, na!), akkor nyisd fel a The Awkward Yetit! Nem fogsz csalódni. Igaz, nem ordítva röhögős, sokszor inkább csak megmosolyogtató, de mivel naponta érkeznek az új képregények, így akár a mindennapok szerves (HAHAHA) részévé is válhat.
Megjelent könyvek:
Heart and Brain: An Awkward Yeti Collection (2015)
Heart and Brain: Gut Instincts: An Awkward Yeti Collection (2016)
Heart and Brain: Body Language: An Awkward Yeti Collection (várható megjelenés: 2017. október)
Linkgyűjtemény:
Hivatalos oldal
Hivatalos webshop
Facebook
Twitter
Patreon

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése