2017. január 9., hétfő

Sarah's Scribbles

Melyik másik webcomickal is kezdhetném, mint azzal, amelyiket hivatalosan is én magam fordítok? Jöjjön hát Sarah Andersen és régi nevén a Doodle Time, azaz a Sarah's Scribbles!


Kevés ember létezik a Facebookon, aki ilyen-olyan formában ne futott volna már bele Sarah valamelyik képregényébe.

A karakter és a valóság
(saját bevallása szerint ez egy régi kép)
Sarah Andersen 24 éves brooklyni művész, diplomáját a Maryland Institute College of Art intézményben szerezte. Világhírű képregényei mellett egyéni illusztrációkat is közöl, persze sokkal magasabb művészi fokon.
És a képregény: Tumblr-oldaláról nincs statisztika, de Facebookján több mint 1 millió 700 ezer követő nézi posztjait, ezzel a világ egyik leghíresebb karikaturistájává emelve őt. Az Adulthood is a Myth c. gyűjteményes kötetéért elnyerte a Goodreads Choice Awards Best Graphic Novels & Comics díját 2016-ban, és idén márciusban érkezik a következő könyv is Big Mushy Happy Lump címmel. A magyar olvasók sem maradtak le teljesen: a magyar Facebook-oldal is 40 ezer követőnél jár, és a Felnőni kiábrándító Moly.hu-n a közönség elsőszámú kedvence. Emellett igen aktív a spanyolajkú közönség is, de orosz és olasz aktív fordítás is létezik, a könyv pedig még több nyelven jelent meg.

De hogy jutott el idáig maga Sarah?

Másodéves hallgatóként, tehát 2011-ben kezdte az akkor még Doodle Time néven futó képregényét, kezdő karakterei gyakorlatilag önmaga, illetve a fehér nyuszija. Utóbbi valóságban lévő képmása már sajnos elpusztult, de a képkockákon még mindig megjelenik, mint egyfajta lelkiismeret. Az egyszerű, mondhatni csúnyácska fekete-fehér grafika és a "relatable" történések hamar népszerűvé tették az alkotót.
A legelső közzétett képregény magyarul.
Később a stílus a finomodott valamennyit, az első képek még MS Painttel készültek, mára persze a digitális rajztábla és a Photoshop elengedhetetlen. A karakterrajz hasonlóságai megmaradtak, de az arckifejezések, a mozdulatok és a térbeli elhelyezések sokat változtak. Több új szereplő is megjelenik, mindegyik a maga személyiségével: először egy magas szeplős srác - de őt viszonylag gyorsan leváltotta egy fekete hajú tetovált fiú -, majd színre lép az Agy (aki egy igazi megátalkodott troll), majd a Méh (aki a nőiség egyik legkegyetlenebb, de mégis legcukibb oldalát mutatja meg); illetve elengedhetetlen a Macska szerepe, aki azt játssza, ami: a világ legédesebb és legrohadékabb szőrgombócát.
Minden képregény fekete-fehér, és mint az egyetlen színezett után kiderül, nem is akkora baj ez: stílusjegyévé vált.

A nyelvezet a lehető legszimplább angolt használja, nem veti meg a (netes) szlenget sem, nagy szerencsémre a szóvicceket kerüli. Az egyszerűség gyönyörködtet - és populárissá tesz.

Mivel Sarah már körülbelül 6 éve alkot minden szerdára és szombatra képregényeket, így elég nehéz újat felmutatni. Nem egyszer előfordul, hogy ugyanazt a helyzetet ismétli kicsit más szöveggel, vagy a főiskolai élet szituációit vetíti át a munkásélet gyönyöreibe. Ezt egyértelműen a hátrányára írom, de emellett elismerem azt is, hogy neki egyszerűen nem érné meg kiszállni még a mókuskerékből. Egyelőre webcomic-művész, ez ad egyfajta szabadságot, de keretet is. A karaktertől - mégha valamennyire önéletrajzi is - nem lehet drasztikusan eltérni, és nem lehet egyik napról a másikra bejelenteni, hogy "bocs srácok, vége". Talán alapot adhat valami másra, ahol ismét képes lesz majd berobbanni a köztudatba.

A képregény alapvetően nőknek szól. Természetesen férfiolvasók is vannak, akik vagy a barátnőjük/nővérük/egyéb lányismerősük által is szórakozni tudnak rajta, vagy a gender-független képregények (mint a színes itt oldalt) hozhatják még a szimpátia érzetét, de döntő többségében nőtől-nőknek teremtetett. Célközönségének mondható a mai huszonéves értelmiségi Y-generáció, de sokan és sokat merítenek főleg fiatalabb, kevésbé idősebb korosztályból. Ezeknek köszönhetően legfőbb témái:
  • menstruáció (szinte minden hónapban egyszer https://img.clipartfest.com/3dc9670dbffdf06a1fcdfddb786452ce_winking20smiley20face20clip-clipart-smiley-face-wink_178-178.png )
  • egyéb női problémák (pl. a szőrtelenítés kötelességének társadalmi igazságtalansága)
  • introvertáltság, social anxiety (HOL A FÜLESEM?!), stressz
  • internet-, kávé-, kisállat-, olvasás-függőség
  • általános mindennapi problémák: kupleráj, határidő, és KÁVÉHIÁNY
  • és nagyon ritkán, nagyon súlyos esetekben: politika (főképp USA-béli).
Sokszor nagyon komoly kérdésekre is rávilágít, persze vicces köntösbe bújtatva, ez főképp a nők és a melegek egyenjogútlanságánál jelenik meg. Ennek az egyfajta social justice warrior-hozzáállásnak is köszönhető, hogy Twitteren kifordították a képregényeit, menekültellenessé és rasszistává átírva azokat, mindezt úgy, hogy a vízjelet rajtahagyják/visszarakják. Sarah ezektől természetesen szigorúan elhatárolódott, de ez nem állította meg az áradatot sem Twitteren, sem Redditen. Ekkora ismertséggel már elkerülhetetlen az internetes megítélés: az egyik oldal őszintén rajong érte és a munkásságáért (legtöbben persze csak a munkásságáért, aki nem "ismeri" az alkotót a képkocka-keretek mögött), a másik oldal viszont máglyán égve akarja látni, a képregényeivel együtt. Nyíltan liberális, értelmiségi, ráadásul igencsak népszerű nőként ezeket el kell tudni viselni.
[Bár én magam a legkevésbé sem vagyok SJW, sőt, ettől függetlenül ezeket az "akciókat" mélységesen elítélem. Egyetlen művészt sem illet meg ilyen pellengérre állítás, ilyen közösségi megaláztatás. Hallottunk már eleget a cyber bullyingról, és azok kispályásak lehettek ehhez képest. Bízom az őt támogatók megerősítéseiben és soraikat bővítem én is.
És ezek a retkek meg megdögölhetnek nyugodtan.]


Kinek ajánlom? Egyszerű kérdés. Azoknak, akik magukénak érzik az Y-generáció problémáit, azoknak, akik képesek szívből kacagni önmagukon (mert ez a legfontosabb, persze csak a kávé után), azoknak akik HOLAKÁVÉM??, nőknek és egy kis mennyiségben férfiaknak is egyaránt. :) Mellé egy kis karácsonyról megmaradt bejglit és természetesen kávét tudok ajánlani.
Megjelent könyvek:
- Adulthood is a Myth (2016) - Felnőni kiábrándító (2016)
- Big Mushy Happy Lump (2017) - Puha Boldog Puffancs (2017)
Linkgyűjtemény:
- Tumblr
- Facebook
- Patreon
- GoComics
- Doodle Time Magyarul

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése