2017. január 17., kedd

Business Cat

Mi történne, ha egy macska betérne egy irodába? Szétcincált papírdarabok, lehugyozott nyomtatók, elfetrengett billentyűk a klaviatúrákon... Belegondolni is rossz. Na de mi van akkor, ha ez a macska nem más, mint a főnököd? Lessünk bele ebbe az életbe Tom Fonder munkásságán, a The Adventures of Business Cat-en keresztül!

Tom Fonder a többi webcomic-alkotóhoz hasonlóan szeret a rajzlap mögött maradni: egy "önarcrajzon" kívül nem sikerült más képet találni róla. Egyébiránt a szerző ,,egy brit-ausztráliai művész, aki jelenleg Nagy-Britanniában él. Az Edith Cowan Egyetemen végzett filmszakon 2012-ben, ezt a tudását azóta sem kamatoztatta. 2014-ben egy hülye kis rajza elterjedt az interneten és véletlenül képregényrajzoló lett. Különösen jól rajzol macskákat, furcsa emberi
kezekkel."
Nemcsak a Business Cat alkotója ő, de a Happy Jar néven elhíresült stripek is az övéi, [erről bejegyzés később], valamint Drunken Warriors néven nívós ivós kártyajátékot is készített.
Business Cat első kalandja vezérigazgatóként.
,,Főnök. Milliárdos. Üzleti zseni. Macska."
Business Cat a maga csacska-macskaságától lesz az egyik legaranyosabb, mégis komolyan kezelendő karakter. Sokszor szavak nélkül is értjük: ez a macska nem cicózik. Nem szokatlan ám ez a fölé-alárendelt viszony: ha jobban belegondolunk, mi is csak alattvalói vagyunk imádnivaló purrogó állatkáinknak - és ezt szeretik is hangsúlyozni. Az, hogy most épp egy döglött madarat hagynak az asztalon, vagy amiatt mondják le a találkozókat, mert ráleltek egy szimpatikus dobozra - lényegtelen. A cica az úr a háznál, és az irodában is. Fonder ezen evidencia humorforrásából merít, és ha egy (emberméretű, beszélő) macska véletlenül tényleg a főnökünk lenne, bizonyára ezek az embereknek kínos, de macskáknak teljesen természetes szituációk történnének a mindennapokban. Hogy kérhetnéd meg a vezérigazgatót arra, hogy legyen olyan kedves, ne az irodai asztalon tisztálkodjon? Mit szólnál, ha titkárnőként legfontosabb feladatod a szőrgombócok összesöprése lenne? Na ugye...

Előléptetés
A képregény általában péntekenként jelenik meg új résszel, és bár aktív magyar fordítása nincs, Harangozó Edina nagyjából egy hónapig fordított a hivatalos oldal keretein belül 2014-ben. Mindenesetre viszonylag egyszerű angollal dolgozik a szerző, így kezdő angolosoknak sem jelent túl nagy kihívást. Emellett tavaly adta ki a már több helyről is ismert Andrews McMeel Kiadó a gyűjteményes kötetet, szintén extra képregényekkel.

Kinek ajánlom? Bárkinek, aki valaha is dolgozott irodában, és/vagy élt együtt macskával minimum egy hétig. Ha meg is szerette a kis dögöt és többet is kibírt vele, akkor meg végképp. Nem fog tetszeni megrögzött macskagyűlölőknek, sajnos ez nem fogja őket a jobb irányba terelni. Mellé, ha lehet, készítsetek egy kávét, tegyétek az asztalra, borítsátok ki, és nyalassátok fel a gazdival. Értékelni fogja.
Megjelent könyvek:
- Business Cat: Money, Power, Treats (2016)
Linkgyűjtemény:
- Hivatalos oldal
- Hivatalosan magyarul
- Facebook
- Tumblr
- Tom Fonder deviantArtja
- Patreon

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése